Gornji Kosinj – Plešina glavica

Gornji Kosinj – Plešina glavica

U susret planiranoj izgradnji akumulacije Kosinj, vrijedi se osvrnuti  na brojne kulturnobaštinske lokalitete koji bi uskoro mogli postati  predmetom podvodnih arheoloških istraživanja. Toj skupini pripada i  prapovijesna japodska nekropola na Plešinoj glavici.

Na brdu Panos iznad sela Gornji Kosinj, s dvije povišene glavice  između kojih se proteže nešto niži relativno zaravnjeni prijevoj  Žagarova Glavica, prema površinskim ulomcima keramike i  naglašenim rubovima prijevoja pretpostavljeno je prapovijesno  naselje. U istraživanju Žagarove Glavice otkriveni su ostaci kamenog  bedema, a pokretni arheološki materijal pripada starijem željeznom  dobu, odnosno 8. i 7. st. (HaB/HaC), dok rijetki pojedinačni nalazi  ukazuju i na mogući daljnji kontinuitet života u ovom naselju. Na  položaju Grčko groblje ili Plešina Glavica, podno utvrđene gradine  nalazi se nekropola koja pripada ovom naselju. Zaštitna istraživanja  pod vodstvom Lidije Bakarić, 1988. godine otkrila su 6 kosturnih i 1  žarni grob s uglavnom, skromnim prilozima, osim Groba 7.

Ukop ženske osobe  koji se ističe svojim bogatim grobnim prilozima

– kapa od brončanih kalotastih dugmadi, tordirani torkves, zaobljena  igla, par sljepoočničarki od namotaja brončane žice,  spiralno  naočarasta fibula s osmicom, lančić, privjesci rađeni na proboj,   ogrlica od 392 zna jantara, perla rađena na proboj, pojasna kopča,  preko stotinu nanogvica. Sve to govori i o značajnom društvenom  statusu koji je osoba imala tijekom života u japodskoj zajednici, a  obzirom na bogatstvo njezine nošnje  s pravom nosi naziv „Grob  kneginje“.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Muzej Like GospićKosinj2
Muzej Like GospićKosinj1
Muzej Like GospićKosinj3
  Arheološki odjel - Sve