Etnografski odjel

Etnografski odjel

Etnografska zbirka Muzeja Like Gospić izložena je kroz nekoliko odabranih tema koje prezentiraju dio bogate tradicijske kulture stanovništva ove naše regije. Pojedini izloženi predmeti bili su još u upotrebi krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a izloženi su u montažnom drvenom objektu čiji unutarnji raspored prostorija i pojedini arhitektonski elementi podsjećaju na ličku kuću brvnaru.

Tijekom Domovinskog rata postav je sklonjen te 1998. ponovno otvoren prilikom održavanja Znanstvenog skupa Hrvatskog etnološkog društva uz vrlo male preinake i nadopune T. Kolak.

U posljednjem desetljeću Odjel je vršio ciljani otkup predmeta, a prema potrebama i stanju građe vrše se preparatorski i restauratorski zahvati. Sudjeluje se u radu brojnih projekata koje Etnografski muzej provodi na nacionalnoj razini – o ličkim božićnim i uskrsnim običajima, izložbi «Narodna medicina u Hrvatskoj» ili «Tradicijsko lončarstvo Hrvatske».

T. Kolak priređuje 1994. godine izložbe «Božićno svjetlo u obitelji» i osobito posjećen «Lički Uskrs». Pri izgradnji Spomen-doma dr. A. Starčevića u Velikom Žitniku 1998., Odjel radi na Stalnom postavu te je i danas izložen dio muzejskog Fundusa.

Očuvanje regionalnog identiteta u mnogome ovisi o istraživanju, očuvanju i prezentaciji tradicijske baštine. Time se pridonosi educiranju posjetitelja o naslijeđu nekog kraja.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00036
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00037
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00038
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00039
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00041
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00042
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00043
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00044
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00045
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00046
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00047
Muzej Like GospićDetalj-stalnog-postava-00038
Muzej Like GospićEtno