Galerijski odjel

Galerijski odjel

Galerija umjetnina nastaje već u početku postojanja Muzeja Like Gospić i čini osnov Galerijskog odjela. U svom dosadašnjem djelovanju Galerija preživljava nekoliko transformacija. Otvorena je 11. travnja 1966. godine u dvije prostorije Muzeja kao Stalna izložba slikara Ličana. To je ustvari prvi fundus koji će se svake godine povećavati.

Ubrzo nakon toga, održana je izložba radova slikara, grafičara i kipara nazvana Lički likovni anale. Ta tradicionalna manifestacija koja se održava i danas, postala je simbolom prezentacije dugogodišnje likovne kulture na ovim prostorima.Ovom likovnom smotrom i sustavnim otkupom, uz darovana umjetnička djela rađala se i nastajala Prva lička galerija umjetnina. Nakon prebrođenih poteškoća s prostorom, Galerija otvara svoja vrata za posjetitelje 1987.
godine uređenim Stalnim postavom na prvom katu zgrade Muzeja, gdje se nalazi i do danas.

Stalni postav se održao sve do početka Domovinskog rata kada je zbrinut na sigurno od oštećenja. No cijelo ratno vrijeme izložbena se djelatnost nastavlja i intenzivno jača. Kroz to vrijeme u svom već prepoznatljivom galerijskom prostoru, i van njega, priređeno je oko 200 izložbi različitog karaktera među kojima i izložba Ličkog likovnog anala koju nisu prekinuli ni rat ni ratna razaranja.

Prilikom predstavljanja Spomenice Muzeja Like otvoren je 2008. godine privremeni Galerijski postav Iz fundusa Galerijskog odjela, 19. i 20. stoljeće, koji predstavlja izbor djela iz galerijskog fundusa, raspoređenog u nekoliko cjelina. Između ostalih, tu su djela M. Kraljevića, N. Mašića, M. Uzelca, L. Rupčića, M. Tartaglie, Z. Šulentića, Z. Price, E. Murtića, O. Glihe, I. Šebalja, J. Knifera, S. Golca, P. Dolića i dr. Muzejska Galerija danas predstavlja ukupan doprinos likovnom životu našeg grada Gospića i cijele Like i osigurava ne samo čvrst zalog obogaćivanja duhovnog života čovjeka nego i kontinuitet proširivanja.

Galerija će nastojati i dalje zadržati istu izlagačku politiku, odnosno da se i nadalje svaka izložba poprati kataloški i da se dovede što više, kako mlade generacije umjetnika tako i onih koji su pronijeli slavu i afirmirali našu nacionalnu umjetnost.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00020
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00019
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00021
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00022
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00023
Muzej Like GospićDetalj stalnog postava 00024
Muzej Like GospićDetalj-stalnog-postava-00025

Dokumenti za preuzimanje