ETNOGRAFSKI ODJEL

Etnografska zbirka Muzeja Like Gospić izložena je kroz nekoliko odabranih tema koje prezentiraju dio bogate tradicijske kulture stanovništva ove naše regije. Pojedini izloženi predmeti bili su još u upotrebi krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a izloženi su u montažnom drvenom objektu čiji unutarnji raspored prostorija i pojedini arhitektonski elementi podsjećaju na ličku kuću brvnaru.
Tijekom Domovinskog rata postav je sklonjen te 1998. ponovno otvoren prilikom održavanja Znanstvenog skupa Hrvatskog etnološkog društva uz vrlo male preinake i nadopune T. Kolak.
U posljednjem desetljeću Odjel je vršio ciljani otkup predmeta, a prema potrebama i stanju građe vrše se preparatorski i restauratorski zahvati. Sudjeluje se u radu brojnih projekata koje Etnografski muzej provodi na nacionalnoj razini – o ličkim božićnim i uskrsnim običajima, izložbi «Narodna medicina u Hrvatskoj» ili «Tradicijsko lončarstvo Hrvatske».
T. Kolak priređuje 1994. godine izložbe «Božićno svjetlo u obitelji» i osobito posjećen «Lički Uskrs». Pri izgradnji Spomen-doma dr. A. Starčevića u Velikom Žitniku 1998., Odjel radi na Stalnom postavu te je i danas izložen dio muzejskog Fundusa.
Očuvanje regionalnog identiteta u mnogome ovisi o istraživanju, očuvanju i prezentaciji tradicijske baštine. Time se pridonosi educiranju posjetitelja o naslijeđu nekog kraja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Print Friendly, PDF & Email