NOĆ MUZEJA 2021. U SMILJANU I GOSPIĆU

Usprkos kriznim vremenima prouzročenim prirodnim katastrofama i pojavom pandemije, pozivamo vas da nas posjetite u Noći muzeja, 29. siječnja.
Na dvije lokacije i tri različita prostora možete razgledavati izložbene sadržaje i uživati u projekciji novog biografskog igranog filma posvećenog Nikoli Tesli.

Muzej Like Gospić, 18 – 22 h
– Uz stručno vodstvo razgledajte stalne postave arheologije, etnologije, kulturne povijesti i galerije te saznajte nešto novo o bogatoj kulturnoj baštini Like
– Izložba “Vode podzemlja” Hrvatskog speleološkog saveza kroz 23 fotografije pruža uvid u vodno bogatstvo hrvatskog krša, čime želimo skrenuti pozornost na očuvanje ovog prirodnog resursa, ali i na nužnost sveukupne zaštite prirode te ekološku osviještenost populacije u kontekstu globalnih klimatskih promjena.
Podzemlje podjednako može biti izvorište nastanka ili nestanka života.
– Izložba Crtačev dnevnik:“ Modeliranje vremena“ (presjek/introspekcija 1976.-2019.)
Akademski kipar Ivan Branko Imrović darovao je Muzeju 2020. dvije mape crteža. Kompozicija Crtačev dnevnik sadrži 104 crteža, 2 crteža u boci i 3 crteža u staklenci. Obuhvaća umjetnikovo preispitivanje svog stvaralačkog ciklusa u gotovo pola stoljeća. Izložbom se prezentira kako čin darovanja muzejskoj instituciji tako i umjetnikova intimna introspekcija.

Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan, 18 – 22 h (posljednji ulaz 21h)
– Uz stručno vodstvo razgledajte Stalni postav Rodne kuće u kome otkrivate brojne zanimljivosti i podatke o životu i dostignućima Nikole Tesle, zakoračite u rekonstrukciju Teslinog laboratorija u Colorado Springsu, pogledajte kratki dokumentarni film u multimedijalnoj dvorani i pronađite uspomenu u našoj Suvenirnici.

– Projekcija filma „Tesla“ redatelja Michaela Almereyda, kino „Korzo“ Gospić, termini: 18.00 h i 20.00 h
Film prati ličkog genija, od rada u Edisonovom laboratoriju do 1905. godine, kada je Nikola Tesla primoran odustati od nastavka gradnje laboratorija Wardenclyffe na Long Islandu. U filmu nije akcent na povijesnim činjenicama, ali je sjajno osvijetljen Teslin život te se stvara bliskost s genijem. Glavni likovi su vizionar i idealist Nikola Tesla i njegov suparnik, pragmatični materijalist Thomas A. Edison. Ulogu Nikole Tesle odigrao je glumac Ethan Hawkea, dok Edisona glumi Kyle MacLachlan. Eve Hewson utjelovljuje Anne Morgan koja je narator u filmu (glas budućnosti, odnosno našeg modernog doba) te je ona ujedno i emocionalna nota priče o ljubavi i novcu.
– Izložba „Kad sam bio dječak“ o djetinjstvu i mladosti Nikole Tesle, kino „Korzo“ Koncepcijski je zamišljena kao promocija djetinjstva Nikole Tesle, njegovih prvih spoznaja o snazi prirode, prvim dječačkim izumima koji su tijekom njegova kasnijeg života rezultirali najvećim dostignućima. Naglasak je stavljen na njegove dane provedene u Smiljanu i Gospiću vezan uz brojne anegdote, ali i druge poznate Ličane suvremenike koji su ostavili trag u Teslinu životu.
NAPOMENA: za projekciju filma „Tesla“ potrebno je izvršiti rezervaciju mjesta i termina na neki od sljedećih kontakata: 053/746-530, 095/224-4621 ili e-mail: mcnikolatesla@mcnikolatesla.hr

U Noći muzeja ulaz je besplatan svima i svugdje.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, rado vas očekujemo.

Print Friendly, PDF & Email
%d blogeri kao ovaj: