Održana 15. Noć muzeja

Petnaesto, jubilarno, izdanje manifestacije Noć muzeja održano je i u Muzeju Like u Gospiću.
Program je započeo u 19 sati, otvorenjem izložbe pod nazivom pod nazivom „Spašavanje ličke kulturne baštine u 19. stoljeću“ autorice Tare Pivac Krpanić, kustosice i etnologinje Muzeja Like. Posjetitelji su imali priliku saznati nešto više o djelovanju i ostavštini danas gotovo zaboravljenog Mijata Sabljara, jednog od prvih sakupljača starina na području Like. Mijat Sabljar je bio profesionalni vojnik, putopisac i istraživač koji je život posvetio sistematičnom prikupljanju i dokumentiranju hrvatske prirodne i kulturne baštine.
U nastavku večeri projektant Ivo Vojnović govorio je o Glavnoj zgradi Muzeja kao kulturnog dobra u kontekstu planirane adaptacije, kao i sveukupne adaptacije i dogradnje muzejskog kompleksa u smislu nužnosti poboljšanja kvalitete muzejske djelatnosti i zaštite kulturne baštine u cjelini.
U drugom predavanju večeri M. Rukavina Vranić predstavila je rezultate anonimne ankete koju je tijekom prosinca i siječnja proveo Muzej Like Gospić s namjerom da sazna što sugrađani i posjetitelji misle o Muzeju, kako vide muzej u svojoj zajednici odnosno u svome gradu, što im se sviđa te što žele promijeniti.
Na kraju večeri ravnateljica Muzeja dr.sc Tatjana Kolak održala je predavanje o novim spoznajama o arheološkoj baštini Like pod nazivom “Što ima novo”.
Print Friendly, PDF & Email
%d blogeri kao ovaj: