Noć muzeja ’17

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost,  a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i  održivi razvoj muzeja i zajednice. Dvanaesta Noć muzeja održala se 27. siječnja od 18.-01. sati iza ponoći i obilježila ju je tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se željelo ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.
U ovogodišnju Noć muzeja uključio se i gospićki Muzej Like. U vremenu od 18 do 22 sata održavalo se stručno vodstvo kroz stalni postav. Tijekom cijele Noći muzeja, dakle od 18 sati pa do sat iza ponoći bila je postavljena izložba glazbenih instrumenata i pripadajućeg asesoara iz muzejskih zbirki. U 20 sati nastupili su učenici iz Lovinca koji tamo polaze glazbenu školu u klasi prof.Danka Ivšinovića. Nekoliko Ivšinovićevih učenika izvelo je etide, preludije, sonatine, sonate, dvoglasne invencije i narodne pjesme niza eminentnih autora iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća.
Razdoblje od 16. do 19.stoljeća ogledalo  se i u nastupu Gradskog zbora Vile Velebita. I ovdje je uključena ista osoba, zborom je ravnao prof.Danko Ivšinović, a Zbor je izveo tri skladbe, Tebe poem, Lautate dominum i Gloria. Posebno je zanimljiv dio Noći muzeja  posvećen vinilu, odnosno reprodukcija glazbe s dobrih starih ploča. Najzaslužnija osoba za ovo je dr,Tatjana Kolak iz gospićkog Muzeja koja je za ovo događanje pripremila povijesni gramofon s kojega  se, uz pomoć nešto novije tehnologije, puštala glazba s ploča. Dio Muzeja je i Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu u kojemu su tijekom trajanja Noći Muzeja bile organizirane demonstracije Tesline ispitne stanice. U vremenu od 18:30 do 19:30  organizirana je Književna večer s hrvatskim književnikom i dramskim umjetnikom Enesom Kiševićem i izvođenje recitala „Teslina golubica“ –  sonetni vijenac. Za sve sadržaje ulaz je bio besplatan.

VIDEO ZAPIS


GALERIJA FOTOGRAFIJA

Print Friendly, PDF & Email
%d blogeri kao ovaj: